Автомобилите втора употреба поскъпнаха с 20-30 на сто заради проблема с

...
Автомобилите втора употреба поскъпнаха с 20-30 на сто заради проблема с
Коментари Харесай

Старите автомобили поскъпнаха с 1/3! Най-търсени са тези до 10 000 лева

Автомобилите втора приложимост нарастнаха с 20-30 на 100 поради казуса с доставките на чипове за производителите на коли. Вносителите на остарели коли в България няма от кое място да купят стока, а дребното налични коли в автокъщите са прекомерно скъпи и на прекалено много километри. Това изяснява пред “Труд ” Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на коли.

Производството на коли в Западна Европа е лимитирано поради забавянето при доставката на части, което наложи пандемията, и съвсем няма подготвени нови коли за продажба. Ако някой желае да купи нова кола от производителите, прави поръчка и стартира да чака.

“Чака се сред 6 и 8 месеца, за някои марки даже година. Това пречи да има коли втора ръка на пазара ”, твърди Доросиев.

В резултат автокъщите в Западна Европа към този момент са вдигнали цените най-малко с 30%. Липсата на стока наложи покачването на цените и унас, пресмята дилърът.

В резултат множеството внасяни използвани коли в България влизат в страната с 30% по-висока цена , която пък незабавно се калкулира и в крайната цена за клиентите.

Заради недостига на пазара, множеството автокъщи, които имат налична стока, купена на по-ниски цени, също продават колите най-малко с 20% по-скъпо.

Въпреки повишаването автокъщите имат положителни продажби. Основната причина за това е, че доста хора са се усетили какво следва с цените и са побързали да купят автомобил, до момента в който на пазара има повече предложение.

Затова автокъщите в страната са имали много работа. Сега обаче още веднъж е преференциално да се купува, тъй като обстановката на пазара на използвани коли е доста по-добра от това, което може да се чака.

В страните от Западна Европа просто няма остарели коли за продажба. Някои български търговци вървят до Италия и се връщат без нито един платен автомобил. Цените там към този момент са много по-високи от тези, на които българските търговци продават колите, даже след направеното нарастване.

Освен че са по-скъпи, изборът на коли в автокъщите там е дребен. Може да се откри някой залежал автомобил, само че той да вземем за пример е на над 200 хиляди км. Такива коли нормално се нуждаят от ремонт и търговците няма по какъв начин да подсигуряват на клиентите, че са в положително положение.

По отношение на желанията на купувачите, в България има разлика сред дребните и огромните градове. В дребните обитаеми места купуват най-вече доста евтини коли. А от автокъщите в огромните обитаеми места най-често купуват коли в ценовия клас от 10 хиляди до 30 хиляди лева, споделя Любомир Доросиев.

По-рядко има покупко-продажби с по-скъпи коли, само че и за тях има търсене на пазара.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР